Garderobeteknologi
Jeg har været inde på emnet før i en tidligere artikel, som omhandler Wardrobe Technology-virksomheden. Artiklen hedder Garderobe – har du styr på din? Der er heller ikke den store forskel på budskabet eller det overordnede indhold i artiklerne. Forskellen er dog, at jeg i dette indlæg taler lidt løst om tankerne bagved garderobeteknologi.
Hele idéen bagved garderobeteknologi
Jeg har som tidligere nævnt været så heldig at kunne lease en garderobe i det københavnske natteliv. Det gjorde jeg gennem mit – nu hedengangne – vagtselskab Bluesecure Danmark. Jeg stod for garderoben onsdag, torsdag, fredag og lørdag. Som du nok kan regne ud, så er onsdage og torsdage ikke specielt store gå-i-byen-dage. Heller ikke i København. Så det er på disse dage, hvor jeg har haft tid til at reflektere over de problemer, der er forbundet med at drive en garderobe.
Det største problem, der er med at drive en garderobe er når gæsterne smider deres garderobebilletter væk. Så står du der med en beruset gæst, som ikke kan få sine ejendele udleveret pga. den bortkomne billet. Oven i det står du med 10 gæster (eller flere) i kø, som enten skal indlevere eller have udleveret ejendele. Og det er jo ikke fordi du ikke gerne vil hjælpe gæsten uden en garderobebillet. Du står der med en kø som skal afvikles hurtigst muligt, og en gæst uden billet, som bare lige skal have en sort jakke. Det er så fint, hvis der ikke i forvejen hænger adskillige sorte jakker.
Kan du være sikker?
Og kan du være sikker på, at du udleverer den rigtige sorte jakke? En god metode kan være, at gæsten kan fortælle at der ligger fx en iPhone i inderlommen, og endnu bedre er det, hvis gæsten kan låse telefonen op. Så er du helt sikker på, at du udleverer den rigtige jakke. Problemet er bare, at det tager tid. 5 minutter i en kø er lang tid. Specielt også fordi de 5 minutter du bruger, kunne de andre ventende gæster bruge i baren til at bestille drikkevarer. Så hæver du bundlinjen for forretningen. Det giver næsten sig selv, ikke sandt?
Så valget for garderobeassistenten står imellem at være sød, flink og rar og tilsidesætte andre gæsters behov for at hjælpe den uheldige uden en garderobebillet. Og dertil kommer, at såfremt garderobeassistenten fejludleverer jakken, så står du som virksomhed med et erstatningsansvar. Ah, tænker du måske, jeg skriver bare, at garderoben er uden ansvar og så er den potte ude af verden. Ja, hvis bare det var så let. Du kommer ikke udenom et erstatningsansvar. Det eneste som ikke rigtigt kan erstattes er indholdet, under visse omstændigheder. Der foreligger en afgørelse fra 2017 her om erstatningsansvar i forhold til det at drive en garderobe.
Når dørmændene bliver indblandet
Faktisk kan du – uden garderobeteknologi – komme ud for, at en gæst bliver så aggressiv, at dørmændene skal indblandes. Jeg har faktisk prøvet, at en gæst vitterligt væltede ind i garderoben for at stjæle sin egen jakke tilbage. Faktisk væltede han garderobepigen omkuld og så blev dørmændene tilkaldt for at smide gæsten ud. Nu står du så med en angstfyldt garderobepige fordi hun jo selvsagt er instrueret i ikke, at give ejendele ud uden en garderobebillet. Det er i det hele taget en rigtig dårlig situation.
Idéen om garderobeteknologi bliver til
Udover de ovennævnte problemer, så er der faktisk flere problemer med det at drive en garderobe. For det første er der det regnskabsmæssige. Jeg rodede med start- og slutnumre i min garderobe. Det bliver sirligt opført på et A4 ark. Og så skal antallet af solgte numre ellers passe overens med totalen i kontanter og på kort. Det virker enkelt, det er det også, hvis ikke det var fordi det åbner op for kreativt tænkende personale. Som i restaurationsbranchen i sin helhed, er der også uregelmæssigheder i en garderobe. Faktisk er det ret velkendt, at personalet kan finde på at lave ekstra lommepenge ved at gensælge allerede solgte billetter.
Det foregår ved, at en gæst indleverer sit garderobenummer og får udleveret sine ejendele. Herefter beholder personalet garderobenummeret. Når den næste gæst indleverer, får gæsten så udleveret det gemte nummer. Og betaler selvfølgelig for det. Pengene går direkte i lommen på personalet. Det er altså ikke sådan det skal være. Det er faktisk tyveri.
Hele idéen bliver faktisk til her. Og også fordi jeg selv oplevede en fordeling mellem 18-23% til kontanter, og resten var på kort. Når der så var en hel specifik person på arbejde i garderoben, kunne dette svinge mellem 3-7% i kontanter og resten på kort. Det er for stort et udsving til at det kan være indenfor normalen. Det er så igen: Tyveri!
Det grundlæggende i idéen
Altså, ved du hvad en idé er? En idé er at tage noget eksisterende og opløse det til elementer. Når du så sidder med alle elementerne, sætter du elementerne sammen igen. Bare ikke på den samme måde, men på en anden måde. Det er definitionen på en idé.
Så jeg gjorde det samme med garderobeteknologi. Jeg havde en klar idé om, hvilke problemer jeg gerne ville løse. Voila. Efter adskillige onsdage og torsdage med stirren ud i luften, vidste jeg, hvad jeg gerne ville lave. Jeg indså hurtigt, at jeg skulle koble et fingeraftryk sammen med gæsternes ejendele. Så derfra gik det stærkt. Jeg tænkte en tablet, en termisk printer, en fingeraftryksaflæser og et program til at styre det hele med.
Det eneste jeg manglede var bare en person eller nogle personer som kunne programmere og lave en app. Det kan du læse lidt mere om i artiklen omkring en virksomhedsidé her.
Det har taget os ret lang tid. Faktisk begyndte idéen først at tage form i februar 2019. Nu er alt stort set klar, både firmaet og produktet og du kan få et supergodt indblik om garderobeteknologi på garderobeteknologi.dk.
Efterlad et Svar