Jeg tvivler, derfor er jeg
I virkeligheden er denne overskrift en omskrivning af Cogito ergo sum, som betyder: Jeg tænker, derfor er jeg. Man kan man vælge at anskue tvivl som noget negativt. Et godt eksempel er politikere, som tvivler på et spørgsmål eller som ikke har noget klart og entydigt svar herpå. Hvis der fx er en valgkamp i gang, scorer man ikke mange point på at tvivle. Der skal svaret komme klart og entydigt. Tvivl anses her som en svaghed, eller opfattes i hvert fald sådan.
Hvis jeg nu siger til dig, at tvivl er godt, vil du så tro på mig? Tvivl er godt fordi tvivlen tvinger dig til at tænke dig om. Jeg har altid haft det sådan, at når jeg er kommet igennem en arbejdsdag, eller bare hvilken som helst dag, så tænker (tvivler) jeg. Jeg tænker over min egen rolle i dagens begivenheder. Hvad blev der egentligt sagt? Hvad sagde jeg selv? Kunne jeg har sagt eller gjort noget anderledes, end det jeg gjorde? Handlede jeg hensigtsmæssigt i forhold til det jeg ville opnå?
Tvivl gør mig helt enkelt til en bedre version af mig selv.
Skråsikkerhed er det modsatte af tvivl
Lad os vende tilbage til politikere i en valgkamp. Skråsikkerhed er en klar vinder. Enkle, skråsikre svar giver popularitet. Det ender ofte ud i udsagn, som måske er rigtige eller måske er forkerte. Det er ikke det altafgørende i en valgkamp.
Inger Støjberg påstod fx, at der i socialdemokratiets forrige regeringstid var indført 45 forskellige udlændingelempelser. Det var de facto forkert, fordi Inger talte punkter fra en liste, hvor de samme punkter var opført flere gange. Støjberg glemte også lige at meddele, at visse lempelser var pålagt af Menneskeretskommissionen.
Støjberg fremstod dog som skråsikker og ikke i tvivl.
Tvivl gør mig stærk som menneske. Fordi når jeg tvivler, tvinger jeg mig selv til at reflektere og tænke mig om. Og når jeg først har tvivlet, og er kommet frem til et svar, vil jeg efterfølgende fremstå som klar og stærk i mælet. Gevinsten ved at tvivle er derfor ret klar: Jeg bliver stærk.
Tvivlen er vigtig som iværksætter
Tvivlen er faktisk vigtig som iværksætter. Skråsikkerhed kan faktisk slå dig ihjel inden du overhovedet er kommet i gang. Da jeg startede parkeringsselskabet Bluepark ApS, var jeg i tvivl om alt. Hvordan binder jeg et FIK-nummer op på et køretøj? Skal jeg binde en person op på FIK-nummeret? Disse – og mange andre spørgsmål – var ubesvarede, men det var det smukke. For jeg blev tvunget til at reflektere og komme med logiske svar, som skulle indsættes i en større sammenhæng. Og det lykkedes for mig. Jeg fik bygget mit eget kontrolsystem op og derefter gik jeg bare i gang. For tvivlen og den efterfølgende refleksion, kom tilbage i form af brugbare svar.
At jeg så efterfølgende fik indført digitale kontrolsystemer leveret af tredjepart, er en anden historie. Men jeg vil gerne have dig til at indse, at tvivl er rigtig godt for dig.
Skråsikkerhed ses i mange virksomheder og det kommer som oftest til udtryk som: “Sådan har vi altid gjort”, “Der er ingen grund til at ændre på noget, der virker”. Det behøver ikke at være forkert, at holde fast i noget, der virker. Men det er helt klart, at så længe du ikke tvivler, bliver du hvor du er. Tvivl kan derimod føre til udvikling og du kan ende et meget bedre sted end dér, hvor du er lige nu.
Så tvivl, og gerne alt det du overhovedet kan!
Findes tvivl som noget invaliderende?
Den dybe tvivlen kan sagtens være invaliderende, især hvis du ikke formår at komme frem til et nogenlunde sikkert svar. Men selv det kan anvendes positivt, for om ikke andet kan du tage et valg, men med forbehold for din egen tvivlen. Det betyder, at du har truffet et valg men du er stadig åben overfor andre tanker eller metoder, som kan lede dig i en mere sikker retning.
Lige nu tvivler jeg selv
Jeg selv ved at komme mig over mine nylige konkurser og jeg holder pause fra iværksætteriet mens jeg tvivler. Jeg arbejder på at starte noget nyt op. Jeg ved ikke helt endnu, hvad det er jeg skal iværksætte, men jeg ved, at jeg vil.
Så i det relative rum af tomhed og tvivl, benytter jeg tvivlen til at overveje, hvad jeg skal gå i gang med. Og når jeg er klar og har virksomhedsidéen skarp, børster jeg tvivlen væk og starter op.
Tvivlen er i virkeligheden begyndelsen på visheden (Descartes).
Efterlad et Svar