Indlægsbillede
Af Mackowski28. oktober 2023I Menneskesyn

Resonansledelse

Resonansledelse refererer til en stil og tilgang til ledelse, som kan karakteriseres som at være dyb og nærværende, og dermed skabe en følelsesmæssig relation til de personer som man er leder for.

Det er en ledelsesstil som er forbundet med Richard Eleftherios Boyatzis. Boyatzis har, blandt andet, en PhD i socialpsykologi. Richard har skrevet bogen Resonant Leadership sammen med sin medforfatter Anne Mckee.

Resonansledelse er baseret på følgende principper

Ledere som praktiserer resonansledelse forventes at være opmærksomme på egne følelser, interne værdier og målsætning. Som resonansudøvende leder har man en indsigt i, hvordan ens egne følelser påvirker den personlige opførsel og adfærd.

 

En anden og meget signifikant adfærd er evnen til at kontrollere uforudsigelig og impulsiv adfærd. Det betyder, at resonanslederen undgår impulsivitet og foretager bevidste valg. Impulsivitet er aldrig det gode og overvejede valg for den resonansudøvende leder.

Resonansledelse kræver, at man er i stand til at forstå medarbejdernes følelser, perspektiver og hensigt. Den empatiske og resonante leder er bedre i stand til at opbygge den gode relation og forståelse med medarbejderne.

Resonante ledere er bedre

Resonante ledere har en større social bevidsthed end ledere har flest. Det, som det handler om, er, at man som resonant leder er opmærksom på de sociale dynamikker og medarbejderforhold, som er en del af arbejdspladsen. Ledere med en resonant intelligens forstår i større udstrækning, hvordan den pågældende organisation fungerer og er i stand til at tilpasse deres lederstil i overensstemmelse hermed.

Resonansledelse og visioner for fremtiden

Resonante ledere har også en vision for fremtiden og er i stand til at formidle denne til medarbejderne. De er gode til at inspirere medarbejderne henimod den definerede vision. Det hjælper medarbejderne til aktivt at tage del i at nå i mål i overensstemmelse med den fælles formede forståelse. De motiverer og former forståelsen for medarbejderne.

 

Betydningen af resonansledelse

Resonansledelse skaber en følelse af samhørighed og giver den enkelte medarbejder en fornemmelse af tillid. Når lederen udviser empati, selvbevidsthed ikke mindst social bevidsthed, opbygges stærkere relationer. 

En stærkere kultur med resonansledelse

Til sidst vil resonansledelse lede til et stærkere sammenhold, og deraf en stærkere følelse af samhørighed med hinanden.  Det bliver alt andet lige til en stærkere relation og det vil medvirke til et øget medarbejderengagement. Arbejdskulturen bliver mere positiv og effektiv.

Læs eventuelt om dårlig ledelse her.

Interesseret i flere ledelsesprincipper?


Læs mere om ledelse

svgUformel ledelse
svg
svgForandringsledelse

Efterlad et svar