Introduktion til Toulmins argumentationsmodel
Vi bruger argumenter i tråd med Toulmins argumentationsmodel, når vi diskuterer, overbeviser eller forsøger at forklare noget. Det sker som oftest uden at vi tænker yderligere over det. Men hvad gør et argument stærkt og overbevisende? Det er lige præcis i dette moment, at Toulmins argumentationsmodel kommer ind i billedet. Modellen er udviklet af den britiske filosof Stephen Toulmin i 1950’erne. Den giver os en logisk struktur til at analysere og opbygge argumenter. Således kan vi fremlægge vores argumentation på en sammenhængende måde.
Kernen i Toulmins model består af seks elementer. Tilsammen sikrer det, at vores argument er gennemarbejdet og robust. I denne artiklen gennemgår vi de seks elementer. Vi kommer til at lære, hvordan elementerne anvendes i hverdagen. Således bliver du bedre til at argumentere. Det er ikke alt. Du får en model, der sikrer, at du gennemskuer andres argumenter (eller mangel på samme).
Lad os starte med en logisk opbygning.
Påstand
Påstanden er selve hovedpunktet eller konklusionen af dit argument. Det er det, du forsøger at overbevise andre om. Uden en klar påstand vil det være uklart, hvad du ønsker at formidle. Det er derfor vigtigt at være præcis og konkret i din påstand.
Eksempel:
- Påstand: „Cykling til arbejde er en sund og økonomisk løsning.”
Belæg
Belægget er det bevis eller de fakta, der understøtter din påstand. Det kan være data, forskning, observationer eller personlige erfaringer. Ting, der viser, hvorfor din påstand er gyldig. Uden belæg vil påstanden stå svag og virke ubegrundet.
Det vil vi gerne afstå fra.
Eksempel:
- Påstand: „Cykling til arbejde er en sund og økonomisk løsning.‟
- Belæg: „Undersøgelser viser, at daglig cykling reducerer risikoen for hjertesygdomme, og du sparer penge på transport.”
Hjemmel (i Toulmins argumentationsmodel)
Hjemmelen binder belægget sammen med påstanden. Den forklarer, hvorfor belægget fører til påstanden. Hjemmelen er ofte underforstået. Men den kan være afgørende for, at argumentet giver mening. Uden en hjemmel kan belæg og påstand virke adskilte og svage. Det skal vi undgå.
Eksempel:
- Påstand: „Cykling til arbejde er en sund og økonomisk løsning.‟
- Belæg: „Undersøgelser viser, at daglig cykling reducerer risikoen for hjertesygdomme, og du sparer penge på transport.‟
- Hjemmel: „Når noget reducerer sygdomsrisici og sparer penge, er det sundt og økonomisk.”
Styrkemarkør
Styrkemarkøren angiver, hvor stærkt eller sikkert påstanden fremsættes. Det viser, hvor generaliserbart argumentet er. Samtidigt giver det en idé om, i hvilken grad det kan diskuteres. Ord som “måske‟, „ofte‟ eller „sandsynligvis‟ bruges for at indikere styrken af påstanden.
Eksempel:
- Påstand: „Cykling til arbejde er ofte en sund og økonomisk løsning.‟
- Styrkemarkør: Ordet „ofte‟ viser, at der kan være undtagelser, men det er generelt korrekt.
Toulmins argumentationsmodel: Gendrivelse
Gendrivelsen er de potentielle modargumenter eller forbehold, der kan udfordre påstanden. Når du inkluderer gendrivelsen, viser du, at du har overvejet modargumenter og dermed styrket dit argument. Fordi du er forberedt på kritik.
Eksempel:
- Påstand: „Cykling til arbejde er ofte en sund og økonomisk løsning.‟
- Gendrivelse: „Dog kan det være farligt i byområder med tung trafik.”
Rygdækning
Rygdækning bruges til at give yderligere støtte til hjemmelen. Hvis hjemmelen er svag eller tvivlsom, er det ofte nødvendigt at tilføje yderligere forklaringer eller beviser. Det, der gør den mere troværdig.
Eksempel:
- Påstand: „Cykling til arbejde er ofte en sund og økonomisk løsning.‟
- Belæg: „Undersøgelser viser, at daglig cykling reducerer risikoen for hjertesygdomme, og du sparer penge på transport.‟
- Hjemmel: „Når noget reducerer sygdomsrisici og sparer penge, er det sundt og økonomisk.‟
- Rygdækning: „Studier fra WHO støtter, at cykling har store sundhedsmæssige fordele og anbefales som transportmiddel.”
Toulmins argumentationsmodel – din skabelon
- Påstand:
Skriv din påstand her. Hvad er det, du forsøger at bevise? - Belæg:
Hvilke fakta eller beviser understøtter din påstand? - Hjemmel:
Forklar, hvorfor belægget fører til påstanden. Hvordan hænger det sammen? - Styrkemarkør:
Hvor stærkt kan du fremsætte din påstand? (F.eks. sandsynligvis, ofte, helt sikkert). - Gendrivelse:
Overvej, hvad modargumenterne kan være, og hvordan du vil håndtere dem. - Rygdækning:
Tilføj eventuelle ekstra beviser eller støtte til hjemmelen, der kan gøre den stærkere.
Søg det gode argument: Toulmins argumentationsmodel:
Når vi deltager i diskussioner eller fremsætter påstande, er det imperativt, at vi bygger vores argumenter solidt op. Et velunderbygget argument skaber klarhed, men viser også respekt for dem, vi kommunikerer med. Toulmins argumentationsmodel er en effektiv metode til at sikre, at vores argumenter har både tyngde og logik.
Der er ikke noget mere fjollet end at fremsætte påstande uden at kunne forklare, hvordan man er kommet frem til dem. Når vi ikke understøtter vores påstande med belæg og hjemmel, ender vi med at lyde hule og ulogiske.
Forestil dig et argument som dette:
- Påstand: „Alle burde spise dessert hver dag.‟
- Belæg: „Fordi jeg kan lide det.
- Hjemmel: „Jeg synes, alle bør gøre det, jeg kan lide.”
Et sådant argument er tydeligt svagt og uden substans. Det mangler sammenhæng og bliver nemt afvist, fordi det ikke bygger på noget reelt grundlag.
Det, at søge det gode argument handler om mere end at vinde en diskussion. Det handler om at sikre, at vores udsagn er troværdige, overbevisende og gennemtænkte. Toulmins argumentationsmodel giver os netop værktøjerne til at gøre det. Derfor: Næste gang du fremsætter en påstand, gør det med omhu.
Sørg for, at dit argument holder hele vejen.
Vil du vide mere?
Stephen Toulmin, The Uses of Argument (1958): Det her er den oprindelige bog, hvor Toulmin præsenterer sin argumentationsmodel.
Richard Paul & Linda Elder, Critical Thinking: Tools for Taking Charge of Your Learning and Your Life (2014): En tilgængelig bog om kritisk tænkning, der ofte inddrager Toulmins model som et redskab til at analysere og opbygge argumenter.
Wikipedia om Toulmins argumentationsmodel: https://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Toulmin