Hjerneprut er umiddelbart et sjovt ord. Handler det om en prut og en hjerne? Ja, det kan man sige. Det er faktisk en hjerne, som giver dig en tanke, der leder til en prut, fordi slutningen på hjerneprutten er ulogisk. Den er i hvert fald ikke rodfæstet i den logiske måde at tænke på. Det kan fx være, at en ven eller en kollega er kommet med et udsagn rent privat eller på arbejde. Det kan være en sætning, et brudstykke eller nærmest hvad som helst. En hjerneprut opstår, når du (eller din hjerne) drager en slutning, som ikke logisk kan forklares.
Den menneskelige hjernes forkærlighed for mønstre
Hjerneprut(ter) er et fascinerende fænomen, fordi de afslører noget grundlæggende om, hvordan vores hjerner fungerer. Den menneskelige hjerne er en mønstergenkendelsesmaskine, som konstant forsøger at finde mening og sammenhæng. Selv i åbenlyst fragmenterede oplysninger. Denne evne har været afgørende for vores overlevelse som art. Men når hjernen får ufuldstændige eller tvetydige oplysninger, kan den skabe „mønstre‟, der ikke eksisterer. Det resulterer i fænomenet hjerneprut.
Forestil dig fx en situation, hvor en kollega siger: „Jeg synes virkelig, at det projekt er…‟ og sætningen stopper der. Din hjerne kan begynde at udfylde det tomme felt med alt fra „en fantastisk idé‟ til „en katastrofe‟ afhængigt af konteksten. Det kan sagtens være din egen usikkerhed eller stamme fra tidligere erfaringer. Hvis din fortolkning er helt ude af trit med virkeligheden, har du haft en klassisk hjerneprut.
Hjerneprutter i sociale situationer
Hjerneprutter er ofte mest fremtrædende i sociale sammenhænge. Vi mennesker er sociale væsener, og vores interaktioner med andre er fyldt med komplekse signaler, underforståede betydninger og kropssprog. Når vi ikke har adgang til alle brikkerne i puslespillet, kan vores hjerner nemt lave en fejlfortolkning. Og det sker så!
Et eksempel kunne være, at du ser to kolleger tale sammen og griner, lige efter du er gået forbi. Din hjerne kunne hurtigt konkludere: „De griner af mig,‟ selvom det sandsynligvis ikke har noget med dig at gøre. Denne type hjerneprut kan skabe unødvendige bekymringer og spændinger.
Hvorfor sker det, hjerneprut?
En hjerneprut sker ofte som følge af kognitive biases – de mentale genveje, vores hjerner bruger til at træffe hurtige beslutninger. En af de mest almindelige biases er „bekræftelsesbias,‟ hvor vi søger information, der bekræfter vores eksisterende overbevisninger. Hvis du fx allerede føler dig usikker på dit arbejde, er det mere sandsynligt, at din hjerne vil tolke en uklar bemærkning fra en chef som kritik. Men i virkeligheden var det langt fra hensigten.
Hvordan undgår man en hjerneprut?
Selvom det er umuligt helt at undgå en hjerneprut her og der, kan man blive bedre til at opdage og håndtere dem.
Her giver vi dig nogle strategier:
- Stop op og reflekter: Hvis du mærker, at du hurtigt drager en konklusion, så tag et øjeblik til at overveje, om der faktisk er beviser for din tanke.
- Spørg direkte: Hvis du er i tvivl om, hvad nogen mener, så spørg. Mange misforståelser kan faktisk undgås med en simpel, åben og opklarende samtale.
- Træn kritisk tænkning: Lær at genkende dine egne biases og gør en aktiv indsats på at udfordre dem.
- Giv andre fordelen af tvivlen: Antag ikke det værste. Mange gange er der en uskyldig forklaring på andres adfærd.
Din hjerneprut og vores konklusion
Hjerneprutter er en uundgåelig del af det menneskelige liv. De behøver dog ikke at styre vores tanker og handlinger. Når du er opmærksom på, hvorfor de opstår, og hvordan vi kan håndtere dem, kan vi blive bedre til at navigere i både vores egne tanker og vores relationer til andre. Næste gang du oplever en hjerneprut, så træk vejret dybt og overvej:
Giver din konklusion virkelig giver mening? Eller er det bare hjernen, der spiller dig et puds?
Hjerneprut…
Her kommer et eksternt link
Nu er hjerneprut ikke bare noget vi finder på her på Leder Nikolaj Mackowski.
Verywellmind har et synspunkt på fænomenet og det kan du læse meget mere om her: https://www.verywellmind.com/what-happens-during-a-brain-fart-8696089?