Tryghedscirklen er en idé, der beskriver, hvordan vi som mennesker har brug for at føle os trygge for at kunne udvikle os, lære nye ting og tage chancer i livet. Det kan sammenlignes med, hvordan børn lærer at udforske verden: De starter med at have en tryg base – som ofte er deres forældre eller andre tætte personer – og når de føler sig sikre nok, begynder de at udforske nye ting omkring dem. Når de bliver usikre eller føler sig utrygge, vender de tilbage til deres trygge base for at få støtte. På samme måde kan vi som unge og voksne have brug for trygge relationer, hvor vi føler os forstået og accepteret, for at kunne klare de udfordringer, vi møder i hverdagen.
Hvordan fungerer tryghedscirklen?
Tryghedscirklen fungerer som en slags usynlig forbindelse. Den er mellem dig og de mennesker, som du stoler på. Når du føler dig sikker og støttet af dem omkring dig, har du modet til at bevæge dig ud i verden og prøve nye ting. Det gælder uanset om det er at lære noget nyt i skolen, tage på en rejse eller endda bare møde nye mennesker. Hvis du pludselig bliver utryg eller usikker, kan du altid vende tilbage til dem, der udgør din tryghedscirkel. Det kan fx være dine forældre, venner, lærere eller andre personer, der får dig til at føle dig rolig og sikker. Tryghedscirklen hjælper dig med at finde balancen mellem at udforske og vende hjem til noget velkendt. Specielt, når tingene omkring dig bliver for svære.
Hvorfor er tryghed vigtig?
Som mennesker er tryghed er en af de vigtigste ting, vi har brug for. Når vi føler os trygge, koncentrerer vi os bedre. Det bliver lettere at tage imod nye udfordringer og udvikle os både personligt og fagligt. Uden tryghed kan det opleves som værende svært at fokusere, og vi kan nemt blive stressede og urolige. Det er især vigtigt at føle sig tryg både derhjemme og i skolen, eller på arbejde, da det er de steder, hvor vi bruger størstedelen af vores tid. Når vi har en tryg base, ved vi, at vi kan få støtte og hjælp, hvis noget går galt. Den sikkerhed giver os modet til at prøve nye ting og lære mere om verden omkring os.
Tryghed og relationer: Hvordan støtter vi hinanden?
Vores relationer spiller en kæmpe rolle i vores tryghedscirkel. Det er ikke kun forældre eller familiemedlemmer, der er en del af din tryghed. Det kan også være venner, kolleger, lærere eller andre, som du har tillid til. Når du har en tæt relation til nogen, kan du nemlig dele dine tanker, bekymringer og oplevelser med dem. De kan så kan hjælpe dig med at føle dig set og forstået. Det er vigtigt at have nogen at støtte sig til, både når livet er svært, og når der sker gode ting. De mennesker, du omgiver dig med, er en del af din tryghedscirkel. Således, når du styrker dine relationer, styrker du også din tryghedsfølelse.
Hvad sker der, hvis trygheden mangler?
Det påvirker os på mange måder, når vi mangler tryghed. Hvis ikke vi har den stabile base at vende os imod, bliver vi ensomme og urolige. Det betyder også at vi lettere bliver overvældede af udfordringer vi måtte stå overfor alene. Det bliver svært at koncentrere sig i skolen, på arbejdet eller at tage beslutninger. Stressende situationer bliver endnu sværere at håndtere. Nogle gange kan vi også trække os tilbage fra sociale relationer eller føle, at vi skal klare alt selv. Mangel på tryghed gør, at vi har svært ved at stole på andre eller åbne op om vores problemer. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvad der gør os trygge, og hvordan vi får den støtte, vi har brug for.
Hvordan kan du selv styrke din tryghedscirkel?
Hvis du vil styrke din egen tryghedscirkel, handler det om at du skal finde mennesker og steder. Begge dele omhandler der, hvor du føler dig mest tryg. Du kan starte med at tænke over, hvem i dit liv der lytter til dig, hvem, der støtter dig og giver dig plads til at være dig selv. Det kan være en god idé at tage små skridt mod at styrke dine relationer ved at være åben og ærlig omkring, hvad du har brug for. Det kan også være, at du skal finde nye måder at håndtere stress på. Som fx at tage pauser, tale med en ven eller øve dig i at bede om hjælp, når du føler behov for det. Når du tager ansvar for din egen tryghed opbygger du en stærkere base. Den base hjælper dig med at klare de udfordringer, som livet byder på.
Mere viden
Tryghedscirklen er elementær i børnepædagogik og finder stor anvendelse i småbørnsinstitutioner. Det betyder dog langt fra, at den ikke skulle gælde gennem hele livet. Se barnet indefra, er titlen på en bog om emnet: https://www.williamdam.dk/se-barnet-indefra__289890