1. Introduktion til Joharis vindue
Baggrund og oprindelse
Joharis vindue er en psykologisk model udviklet af Joseph Luft og Harry Ingham i 1955. Modellen blev skabt for at forbedre selvbevidsthed og interpersonel kommunikation. Navnet “Johari” er en kombination af de to opfindere, Joseph og Harry. Det vidste du nok ikke? Well, det er faktisk tilfældet. Siden sin første introduktion er modellen blevet en vigtig del af mange trænings- og udviklingsprogrammer. Den har især vundet indpas inden for ledelse, men også i forbindelse med teambuilding og personlig udvikling.
Hvad er Joharis vindue?
Joharis vindue består af fire kvadranter, der repræsenterer de forskellige aspekter af bevidsthed og opfattelse:
- Åbent område (Open Area): Området indeholder information, som både du og andre er opmærksomme på. Det omfatter adfærd, færdigheder, holdninger og følelser. Det er evident, at du kender til dig selv. Det er dog også information, der er synlige for dem du interagerer med. Jo større det åbne område er, jo mere fremmer det åbenhed og nyttig kommunikation.
- Blindt område (Blind Area): Området indeholder den information, som andre er opmærksomme på. Men du er ikke selv bevidst om området. Det kan være vaner, adfærd eller følelser, som andre ser, men som du selv er blind for. Når du modtager feedback fra andre, er dette helt enkelt nøglen til at reducere det blinde område.
- Skjult område (Hidden Area): Området indeholder den information, som du er bevidst omkring, men som du vælger at skjule for andre. Det kan være personlige hemmeligheder, følelser eller oplysninger. Noget som du ikke ønsker at dele. Hvis du vælger at afsløre mere om dig selv, jo mere reduceres det skjulte område. Gevinsten? Hvis du reducerer området, opnår du større tillid med andre.
- Ukendt område (Unknown Area): Området indeholder den information, som hverken du eller andre er opmærksomme på. Det kan være skjulte talenter, uudforskede følelser eller potentiale, der endnu ikke er opdaget. Udforsker du området, kan det lede til opdagelse af skjulte talenter eller uudnyttede kapabiliteter.
Hvis du som leder vælger aktivt at arbejde med Joharis vindue, forbedrer du din selvforståelse. Du styrker samtidigt dine relationer med teamet og skaber en mere åben og nyttig kommunikationskultur.
2. De fire kvadranter i Joharis vindue
Åbent område (Open Area)
Definition og betydning: Det åbne område repræsenterer information om dig. Både du og andre kender området. Det er fx dine adfærdsmønstre, holdninger, følelser og færdigheder. Det er dette som du deler åbent i hverdagen omkring dig. Et stort åbent område er tegn på åbenhed og tillid. Det er afgørende for en effektiv kommunikation og nyttigt samarbejde.
Hvordan udvider man det åbne område i Joharis vindue?
For at udvide det åbne område kan du:
- Deltage aktivt i feedbacksessioner. Lyt åbent til andres synspunkter.
- Del gerne mere om dig selv med andre. Her tænkes på dine tanker, følelser og erfaringer.
- Opfordre andre til en kultur af ærlighed og gennemsigtighed i teamet.
Blindt område (Blind Area)
Definition og betydning: Det blinde område indeholder information om dig, som andre ser, men som du selv er uvidende om. Det er fx dine vaner, din adfærd eller aspekter af din personlighed, som du ikke er klar over. Men som du kan være sikker på påvirker, hvordan andre opfatter dig. Hvis du reducerer det blinde område, hjælper det dig med selvindblik i, hvordan andre opfatter dig. Dermed kan du forbedre dine relationer.
Hvordan reducerer man det blinde område?
For at reducere det blinde område kan du:
- Aktivt søge feedback fra kolleger, venner og familie.
- Være åben for kritik og konstruktiv feedback uden at gå i forsvarsposition.
- Reflektere over den modtagne feedback. Herefter kan du arbejde på at ændre de blinde punkter.
Skjult område i Joharis vindue (Hidden Area)
Definition og betydning: Det skjulte område indeholder information, som du ved om dig selv, men som du vælger at skjule for andre. Det kan fx være følelser, erfaringer eller tanker. Du deler dem i hvert fald ikke med andre. Hvis du reducerer det skjulte område, hjælper det dig med at opbygge tillid fordi det viser at åben- og sårbarhed er okay.
Hvordan reducerer man det skjulte område?
For at reducere det skjulte område kan du:
- Dele flere og mere personlige oplysninger og følelser med dine teammedlemmer.
- Skabe et trygt miljø, hvor andre føler sig komfortable med byde på sig selv.
- Være autentisk og ærlig i dine interaktioner.
Ukendt område (Unknown Area)
Definition og betydning: Det ukendte område indeholder information om dig, som hverken du selv eller andre kender til. Det kan fx være uudforskede talenter, skjulte potentialer eller undertrykte følelser. Hvis du vælger at udforske det ukendte område, vil du kunne opleve personlig vækst og opdage nye muligheder for dig selv.
Hvordan udforsker man det ukendte område i Joharis vindue?
For at udforske det ukendte område kan du:
- Tage del i nye oplevelser og udfordringer for at opdage dine skjulte talenter.
- Reflektere over dine følelser og adfærd i forskellige situationer (vigtigt som leder).
- Opfordre andre til at opnå en dybere selvindsigt gennem coaching, terapi eller meditation.
3. Joharis vindue i ledelse
Hvorfor er det relevant for ledere?
Joharis vindue er særlig relevant for ledere, fordi det hjælper med at forbedre både selvbevidsthed og kommunikation. Det er netop nogle ret imperative elementer i et effektivt lederskab. Når man som leder begriber de forskellige egenaspekter, og hvordan de går i spænd med andre, kan man som leder:
- Fremme åbenhed og tillid: Gennem en udvidelse af det åbne område, kan man som leder skabe et arbejdsmiljø præget af tillid og gennemsigtighed.
- Modtage og give konstruktiv feedback: Når man arbejder på det blinde område, kan man som leder bliver mere modtagelig for feedback. Bonus: Man kan som leder selv give mere effektiv feedback til teamet.
- Styrke relationer: Gennem en tilvalgt reduktion af det skjulte område, kan man som leder bygge stærkere og langt mere autentiske relationer med teamet.
- Opdage skjulte potentialer: Når man vælger en bevidst udforskning af det ukendte område, kan man som leder opdage nye styrker og hos sig selv. Bonus: Og hos teamet.
Her er fordelene ved at bruge Joharis vindue i dit lederskab
- Øget selvbevidsthed: Ledere bliver mere bevidste om deres egne styrker, svagheder og hvordan de opfattes af andre. Det kan successivt forbedre deres ledelsesstil.
- Bedre kommunikation: Gennem tilvalg af åbenhed og ved at reducere misforståelser kan man som leder kommunikere mere effektivt med teamet.
- Større tillid: Åbenhed og ærlighed skaber et miljø, hvor teamet føler sig trygge ved at dele deres tanker og følelser.
- Forbedret teamwork: Når teammedlemmer forstår hinanden bedre, arbejder de automatisk mere effektivt sammen. Således opnås bedre resultater.
- Personlig og professionel vækst: Via feedback og selvrefleksion sikrer både ledere og teamet, at man sammen identificerer områder for forbedring og udvikling.
Joharis vindue er et spejl, der reflekterer både de kendte og ukendte sider af en persons adfærd og opfattelser. Når man som leder aktivt vælger at anvende modellen, skaber man en kulturel åbenhed og tillid. Det sikrer faktisk også en kontinuerlig læring indenfor organisationen.
4. Sådan implementerer du Joharis vindue som leder
Derfor skal du bruge selvevaluering og åbenhed
Hvordan udvider du dit åbne område? Hvis du skal blive en mere effektiv leder, skal du starte med at udvide dit åbne område. Til det formål skal du benytte dig af konstant selvevaluering og være åben overfor andre.
Her giver dig nogle tips:
1. Selvrefleksion
- Brug tid hver dag på at reflektere over dine styrker, svagheder, værdier og mål.
- Skriv dagbog eller brug refleksionsøvelser for at få klarhed over dine tanker og følelser (brug evt. parasitpapir).
2. Åbenhed
- Del dine tanker, følelser og erfaringer med dine teammedlemmer.
- Vær ærlig og transparent om dine intentioner og beslutninger. Kommuniker.
3. Skab en åben kultur i Joharis vindue
- Opfordr til åben dialog og del ud af alle informationer i dit team.
- Vis sårbarhed og del ud af dine egne fejl og læringer.
Feedback fra andre
Hvordan modtager du og anvender feedback? Hvis du reducerer dit blinde område, bliver du mere bevidst om, hvordan andre opfatter dig. Det betyder, at du skal lytte til feedback og efterspørge den.
Her giver vi dig nogle praktiske trin:
1. Søg aktivt efter feedback
- Spørg dine kolleger, teammedlemmer og overordnede om deres ærlige mening om din præstation og adfærd. Hvad er godt? Hvad er skidt?
- Brug anonyme feedbackmetoder, hvis folk er tilbageholdende med at give direkte feedback. Det er grænseoverskridende for de fleste medarbejdere at give sin ærlige mening til lederen.
2. Lyt uden at forsvare dig selv
- Modtag feedback med et åbent sind og undgå at forsvare dig selv. Bare lyt.
- Tak dem, der giver feedback, og vis at du værdsætter deres input.
3. At handle på feedback
- Analyser den indkomne feedback og identificer mønstre eller områder, der kræver din forbedring.
- Udarbejd din egen handlingsplan for at håndtere de områder, hvor du kan forbedre dig.
Åben kommunikation med dit team i Joharis vindue
Hvordan skaber du et miljø for åbenhed og tillid? Det skulle gerne være klart, at en reducering af det skjulte område, fremmer en kultur af åbenhed i forhold til dit team.
Det her kan du gøre:
1. Opfordre til åbenhed
- Opfordre alle dine teammedlemmer til at dele deres tanker, følelser og ideer.
- Skab regelmæssige fora, hvor teamet diskuterer udfordringer og succeser.
2. Vis tillid i Joharis vindue
- Giv dine teammedlemmer (en vis) frihed til at tage beslutninger og vise deres færdigheder.
- Vis tillid ved at støtte dem i deres arbejde og anerkend deres gode bidrag.
3. Tilbyd psykologisk sikkerhed
- Sørg for, at dine teammedlemmer er trygge ved at tage egne risici og udtrykke sig uden frygt for negative konsekvenser (alle tanker er okay).
- Vær opmærksom på og tag hånd om eventuelle problemer eller konflikter hurtigt og retfærdigt (konflikter på arbejdspladsen).
Rekognoscering af det ukendte område
Hvordan opdager du skjulte talenter og potentialer? Du kan udforske dig selv og du kan udforske dit team. Skjulte talenter og uudnyttede potentialer, findes ved at:
1. Deltage i nye oplevelser
- Aktiver dig selv og dit team ved at prøve nye aktiviteter og roller.
- Vær åben for læringsmuligheder uden for din egen komfortzone.
2. Brug eventuelt coaching eller mentoring
- Vejledning fra en coach eller mentor kan hjælpe dig med at opdage og udvikle dine skjulte talenter.
- Hvis muligt, så tilbyd coaching og mentoring til dine teammedlemmer for at støtte deres fortsatte udvikling.
3. Refleksion og læring
- Brug tid på at reflektere over dine oplevelser og hvad du har lært. Konsumer.
- Du bør opfordre dit team til at gøre det samme og dele deres indsigter i plenum.
5. Casestudier og eksempler på Joharis vindue
Casestudie 1: Bedre teambuilding
Baggrund: En SMV-teknologivirksomhed oplevede kommunikationsproblemer i teamet. Sammenholdet var ikke eksisterende i et af deres teams. Teamet var besat med adskillige specialister indenfor deres respektive felter, som arbejdede på et fælles projekt. Samarbejdet gik virkelig trægt.
Introduktion af Joharis vindue: Lederen besluttede at introducere Johari-vinduet som en del af et teambuilding-initiativ. Teammedlemmerne deltog i en workshop, hvor de gennemgik de fire kvadranter. De arbejdede således på at udvide deres åbne område ved at dele mere om sig selv og give hinanden feedback.
Her er resultaterne
- Øget åbenhed: Teammedlemmerne begyndte at dele mere om deres personlige arbejdsstile, præferencer og udfordringer. Det skabte større indbyrdes forståelse og empati.
- Forbedret kommunikation: Feedback-sessioner hjalp til med at reducere blinde pletter og forbedrede den indbyrdes måde at kommunikere på.
- Det styrkede samarbejde: Gennem en reduktion af de skjulte områder, kunne teamet opbygge mere tillid til hinanden. Efterfølgende arbejdede de langt bedre sammen.
Casestudie 2: Joharis vindue i ledelsesudvikling
Baggrund: En spritny leder i en sundhedsorganisation følte, at hun manglede indsigt. Hun efterlyste indsigt i, hvordan hendes ledelsesstil blev opfattet af teamet og hendes øvrige kolleger. Hendes ultimative mål var, at hun ville forbedre sin evner som leder og være motor på en mere åben kommunikationskultur.
Anvendelse af Johari-vinduet: Hun anvendte Joharis vindue som et værktøj til selvudvikling. Hun begyndte med selvevaluering og bad om feedback fra hendes team og overordnede. Hun deltog også i coaching-sessioner for at udforske sit ukendte område.
Her kommer resultaterne
- Øget selvbevidsthed: Via den afgivne feedback opdagede lederen blinde pletter i sin kommunikationsstil. Herefter arbejdede hun på at forbedre dem.
- Styrkede relationer: Hun delte mere om sig selv i gruppen. Samtidigt var hun åben overfor feedback. Derfor byggede hun stærkere relationer med teamet.
- Opdagelse af uforløst potentiale: Coaching-sessioner hjalp hende med at opdage skjulte talenter og evner. Dem begyndte hun straks at anvende i sit lederskab.
6. Vores bedste tips og bedste praksisser
Hvordan holder du processen kørende?
Vedligeholdelse af åben kommunikation og kontinuerlig feedback: Det er imperativt at du holder kommunikationen åben og sikrer, at feedback er en integreret del af teamets kultur. Nu viser vi dig nogle bedste praksisser nedenfor:
1. Regelmæssige sessioner af feedback
- Planlæg faste møder, hvor teammedlemmer giver og modtager feedback. Det kan være ugentligt eller månedligt. Det afhænger af teamets behov.
- Brug strukturerede formater som 360-graders feedback. Det skal du for at sikre, at alle perspektiver bliver hørt.
2. Politikken om den åbne dør i Joharis vindue
- Få dine teammedlemmer til at dele deres tanker og bekymringer løbende. Det skal ikke ikke kun være under formelle møder.
- Vis du er tilgængelig. Vær villig til at lytte ved at have en åben dør-politik eller lignende initiativer.
3. Anonym feedback
- Giv muligheder for anonym feedback. Således kan teammedlemmer føler sig trygge ved at dele ærlige meninger uden frygt for negative konsekvenser. Tænk på postkasseordningen.
4. Følg op på feedback
- Du skal vise, at du tager feedback alvorligt. Det gør du ved at følge op på de indsigter og forslag, der bliver delt.
- Foretag ændringer, der er baseret på feedback. Informer teamet om de skridt, der bliver taget på baggrund af modtagen feedback.
Konklusion
Her er en opsummering af vigtigste nøglepunkter
Joharis vindue er en ret plausibel model for at forbedre selvbevidsthed og kommunikation. Det er alt det, som er afgørende for et effektivt lederskab. Når man begriber de 4 kvadranters betydning:
- Det åbne område
- Det blinde område
- Det skjulte område
- Det ukendte område
– kan du som leder opnå større selvindsigt og erhverve en udvidet forståelse for dine interaktioner med andre.
- Åbent område: Det fremmer åbenhed og tillid gennem deling af information. Det forbedrer samarbejde og kommunikation.
- Blindt område: Det kan reduceres ved at modtage feedback. Det hjælper dig som leder med at forstå, hvordan du opfattes af andre og dermed kan du forbedre din adfærd.
- Skjult område: Det kan mindskes ved at dele mere om dig. Det betyder, at du opbygger stærkere relationer og tillid.
- Ukendt område: Det kan udforskes gennem nye oplevelser, refleksion og feedback. Det i sig selv fører til opdagelse af skjulte talenter og potentialer. Hos alle.
Vi opfordrer dig til at anvende Joharis vindue
Joharis vindue er mere end en teoretisk model. Det er et praktisk værktøj, som ledere bør anvende i deres daglige arbejde for at fremme en kultur af åbenhed, tillid og kontinuerlig læring. Når du anvender Joharis vindue i din ledelsespraksis, skaber du et mere harmonisk og effektivt arbejdsmiljø.
Dine kommende skridt som anvender af Joharis vindue
- Begynd med din selvevaluering og vær åben for at modtage feedback fra dine teammedlemmer og lederkolleger.
- Skab en kultur, hvor åbenhed og feedback er normen. Hvor teammedlemmer føler sig trygge ved at dele deres tanker og følelser, uanset ophav.
- Gennemfør regelmæssige feedbacksessioner. Hvis nødvendigt så brug anonyme værktøjer for at sikre, at alle stemmer bliver hørt og taget til følge.
- Udforsk og opdag dit ukendte område gennem at tage nye udfordringer op og søge coaching eller mentoring som validering.
Anvender du disse sidste trin, forbedrer du din selvbevidsthed. Du styrker dine relationer og bliver således en mere helstøbt leder. Det, at udvikle sig som leder er en kontinuerlig proces. Lad Joharis vindue være din værdifulde guide på denne smukke rejse.
Referencer og links
Ledelse i praksis, 4. udgave. (s. 227-230 + 295) Forlaget Trojka: 2017.