1. Hvad er Dunning-Kruger-effekten?
Dunning-Kruger-effekten blev først beskrevet i 1999 af psykologerne David Dunning og Justin Kruger fra Cornell University. De opdagede, at personer, der præsterede dårligt i test af humor, grammatik og logisk tænkning gjorde noget særligt. De overvurderede deres egne præstationer i høj grad.
Hvorfor sker det?
- Manglende kompetence fører til manglende erkendelse: Hvis ikke du selv ved, hvad du ikke ved, evaluerer du ikke dine egne evner korrekt.
- Selvtillid uden kompetence: Når man har begrænset viden, føler man sig ofte mere selvsikker. Men det sker fordi man ikke kender til kompleksiteten i emnet man fabler om.
Dunning-Kruger-effekten fører til, at de mindst kompetente fejlvurderer egne evner. De misopfatter og fejlvurderer tillige andres kompetencer. Det fører ret nemt til, at de afviser feedback og tror, at deres viden er lige så god som eksperters. Og i mange tilfælde bedre og mere valid. Det er ikke tilfældet.
2. Hverdagseksempler på Dunning-Kruger-effekten
Dunning-Kruger-effekten er overalt. Den er i spil på arbejdspladsen. På de sociale medier og endda i politik.
Her er nogle almindelige scenarier, hvor Dunning-Kruger-effekten spiller ind:
1. På arbejdspladsen
- Den inkompetente leder: Du kender chefen, der tror, han ved bedst. Men han træffer beslutninger uden at forstå de komplekse konsekvenser. Resultatet er ofte dårlige beslutninger, som medarbejderne selv skal rette op på. Eller omgå.
- Overdreven selvtillid hos nyansatte: Nyansatte, der tror, de har styr på alt efter kort tid. De har dog endnu ikke har forstået de dybere lag i arbejdsopgaverne.
2. Effekten på de sociale medier
- Debatkrigerne (tasteturkrigerne): Du kender brugerne, der udtaler sig skråsikkert om komplekse emner som politik, videnskab eller økonomi. Det gør de uden at have specialiseret viden om emnet. Tit og og ofte fabulerer de om vilde konspirationsteorier.
- YouTube-eksperten: Hvordan er det med personen, der har set én dokumentar og nu mener at være ekspert på området? Han både kan og vil argumentere imod de faktiske eksperter.
3. I politik og i samfundet
- Populistiske politikere: Der er politikere, der taler med stor selvtillid om komplekse samfundsproblemer, fx justitsministeren. Det eneste han tilbyder, er, forsimplede løsninger uden at forstå dybden af problemerne. Løsningen er hårdere straffe, siger han.
- Konspirationsteorier: Mennesker, der tror, at de har gennemskuet “sandheden”. Det sker fordi de ikke har dyb forståelse af videnskab eller historie.

3. Hvordan genkender og håndterer man Dunning-Kruger-effekten?
Selvindsigt og læring som hjælp
- Spørg selv efter feedback: Efterspørg ærlig feedback fra personer, der ved mere end dig selv. Selverkendelse kræver input udefra. Det er den største hurdle.
- Agil læring: Forstå, at læring er en kontinuerlig proces. Jo mere du lærer, jo mere bliver du klar over, hvor meget du ikke ved (Alt jeg ved, er, at jeg ingenting ved, red.).
Håndtering af Dunning-Kruger-effekten på arbejdspladsen
- Mentoring og coaching: Hjælp mindre erfarne kolleger med at udvikle sig. Det rigtige kan fx være at tilbyde mentorordninger.
- Konstruktiv feedback: Giv feedback på en måde, der ikke truer personens selvbillede. Man skal i stedet opfordre til læring og vækst.
Håndtering i diskussioner
- Vær tålmodig: Argumentation hjælper sjældent mod Dunning-Kruger-effekten. Prøv i stedet at stille spørgsmål. De skal udfordre personens antagelser. Jep, det kan være svært.
- Vær det bedste eksempel: Demonstrer selvindsigt ved at indrømme, når du selv tager fejl. Eller når din egen viden ikke helt slår til.
4. Kan man vinde over Dunning-Kruger-effekten?
Ja. Men det kræver selvindsigt og villighed til at lære. En vigtig erkendelse er, at det kræver kompetence at erkende sin egen uvidenhed. Jo mere vi lærer, jo bedre bliver vi til at vurdere vores egne evner reelt og realistisk.
En måde at vinde over Dunning-Kruger-effekten på, er, at omfavne “The Beginner’s Mindset”. Det er en mentalitet, hvor man konstant søger ny viden og er åben for at lære fra andre. Stil spørgsmål: Hvad er det? Hvad betyder det? Hvordan det?
Hvor har du oplevet effekten?
Dunning-Kruger-effekten er udbredt og påvirker os alle. Det sker som sagt både på arbejdet, på sociale medier og i høj grad, når det gælder samfundsdebatten. Den får inkompetente til at tro, de er eksperter, mens de mest kompetente tvivler på deres egne evner. Det er nemlig sådan, at de allermest kompetente mennesker til stadighed tvivler på egne evner.
Næste gang du møder nogen, der virker lidt for selvsikre. Spørg dig selv: Er det kompetence eller er det Dunning-Kruger-effekten i fuldt flor?
Hvad er dine egne erfaringer med Dunning-Kruger-effekten?
Links ud af huset
Forbes har en god og troværdig artikel om ‚The Beginner’s Mindset. Den underbygger nærværende artikel og den kan læses i sin helhed lige her: https://www.forbes.com/councils/forbescoachescouncil/2023/06/22/why-and-how-to-practice-the-beginners-mindset/