Maslows behovspyramide er en teori om menneskers behov. Teorien blev udviklet af psykologen Abraham Maslow i 1940’erne. Han fandt ud af, at mennesker har en række grundlæggende behov, der skal opfyldes trinvist. For før kan man som menneske ikke fokusere på de mere avancerede ting her i livet. Således kan man efterfølgende bevæge sig opad i pyramiden. Maslow opstillede disse behov i en pyramidelignende struktur. Han placerede de grundlæggende behov nederst i behovspyramiden. De mere avancerede behov placeres gradvist højere oppe i hierarkiet.
Tesen er altså, at hvis ikke man har fået dækket sine basale behov som mad og sikkerhed, kan man ikke fokusere på de mere komplekse ting. Det er fx venskaber (sociale behov) eller på anden vis finde sin rette plads i livet.
De fem trin i Maslows behovspyramide
Maslows behovspyramide består af fem niveauer. Hver især repræsenterer de forskellige typer af behov, som vi som mennesker har.
- Fysiske behov: Det her er de mest grundlæggende behov. Her handler det om at overleve. Det inkluderer mad, vand, søvn og luft. Vi klarer os ikke uden de er opfyldt.
- Tryghedsbehov: Når vores fysiske behov er opfyldt, begynder vi at tænke på sikkerhed. Det handler om at føle sig tryg i hverdagen. Vi skal have et stabilt hjem og samtidigt vide, at der er mad og penge til i morgen.
- Sociale behov: Når først vi er sikre, så begynder vi at søge efter venskaber, kærlighed og fællesskab. Vi ønsker at føle os som en del af en gruppe. Uanset om det er på arbejde, i skolen, hos familien eller blandt venner.
- Egobehov: Dette niveau handler om selvrespekt og anerkendelse fra andre. Vi vil gerne føle os dygtige, succesfulde og respekterede af dem omkring os. Vi har behov for at vide, at vi er gode nok.
- Selvrealisering: Det øverste niveau i pyramiden handler om at opnå sit fulde potentiale. Det betyder, at man gør det, man virkelig brænder for. Det er på en sådan måde, at vi bliver den bedste version af os selv. Det er både fagligt og personligt.
Se pyramidens opbygning nedenfor.
Maslows behovspyramide er mere end bare en teori, der handler om abstrakte behov. Du kan bruge den til at forstå, hvordan forskellige dele af dit liv påvirker dig. Tænk fx over, hvordan dine fysiske behov som mad og søvn påvirker din koncentration på arbejde eller i skolen. Får du ikke får nok søvn, er det svært at følge med i timerne. På arbejdet kører du måske på autopilot.
Tryghedsbehovene handler om at du føler dig sikker. Både derhjemme, på arbejdet eller i skolen. Hvis du ikke føler dig sikker, er det svært at fokusere på sociale relationer eller arbejde og undervisning.
Pyramiden hjælper dig med at forstå, hvorfor venskaber og sociale relationer er så vigtige for dit velvære. Og ikke mindst hvorfor anerkendelse og respekt fra dine omgivelser giver dig selvtillid.
Kritik af Maslows behovspyramide
Maslows behovspyramide er en meget populær og anvendt teori. På trods af det, er den også blevet kritiseret. Nogle kritikere siger, at mennesker ikke nødvendigvis følger behovene i den rækkefølge som Maslows behovspyramide siger. Lad os tage et eksempel: En person kan stadig søge anerkendelse og respekt fra andre, selvom ikke alle deres fysiske behov er opfyldt. Andre kritiske røster peger på, at forskellige kulturer har forskellige opfattelser af, hvad der er vigtigst. I nogle samfund er fællesskab og sociale relationer vigtigere end personlig succes. Så selvom Maslows pyramide er et nyttigt værktøj til at forstå de grundlæggende menneskelige behov, er der noget vi skal huske. Den er ikke universel og den passer altså ikke på alle situationer eller personer.
Maslows behovspyramide i dag: Er den stadig relevant?
Maslows behovspyramide blev udviklet i 1940’erne. Det kan forekomme, at man synes det er en aldrende teori. Det ændrer dog ikke på, at vi stadig bruger teorien i dag for at forstå menneskelig adfærd. Der er faktisk mange virksomheder – store som små, der anvender teorien. Den hjælper folk med at finde balance i livet.
Når den anvendes i skolen, er det for at sikre, at elevernes basale behov er opfyldt.
På arbejdet handler det om succes, forfremmelse og muligheder. Det handler først om at have adgang til mad og et trygt miljø.
Når miljøet er trygt i skolen, kan eleverne og fokusere på deres faglige udvikling.
Selv om vores verden har ændret sig på mange områder siden Maslows tid, er den stadig enkel at anvende. Vi kan nemt tænke over, hvad vi har brug for, og hvordan vi kan nå vores personlige mål i livet.
Refleksion: Hvor er du i pyramiden?
Hvis du lige tænker over Maslows behovspyramide et øjeblik. Hvor er du selv i pyramiden? Har du alle dine basale behov dækket ind? Her mener vi mad, søvn og behovet for sikkerhed?
Det kan sagtens være, at du er fokuseret på at opbygge venskaber. Og sideløbende hermed, anerkendelse fra kolleger eller klassekammerater? Det kan også være, at du tænker på, hvordan du kan opnå dine personlige mål. Hvis du er her i pyramiden, arbejder du måske med at blive den bedste version af dig selv.
Pyramiden hjælper dig altså med at forstå, hvilke områder af dit liv som du skal arbejde på. Hvor du kan søge støtte, hvis du altså har brug for det (se også tryghedscirklen). Når du placerer dig selv i pyramiden i dag, kan du tænke over, hvordan du kan bevæge dig opad i fremtiden.
Referencer og links, hvis du vil vide mere
Verywell Mind – En letforståelig gennemgang af Maslows behovspyramide og dens moderne anvendelse: https://www.verywellmind.com/what-is-maslows-hierarchy-of-needs-4136760
Psychology Today – En artikel, der forklarer de psykologiske teorier bag behovspyramiden og giver eksempler fra dagligdagen: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/philosophy-and-therapy/202401/the-philosophy-of-maslows-hierarchy
Maslow, A. H. (1943). A Theory of Human Motivation. Denne klassiske artikel, hvor Maslow introducerer sin behovspyramide, kan findes online via akademiske databaser.
Simply Psychology – En dybere analyse af Maslows teori og dens kritik. Maslow’s Hierarchy of Needs: https://www.simplypsychology.org/maslow.html