• Seneste
  • Trending
socialkonstruktionisme vs lineær logik - at mindmap

Socialkonstruktionisme vs. lineær logik

1 år siden
servant leadership mand stiller sig til kvindes rådighed

Servant Leadership

5 dage siden
usa bomber iran - collage med netanyahu, trump og khameni

USA bomber Iran – først faldt raketterne, snart følger knivene

1 uge siden
mette frederiksen som den sorte enke

Mette Frederiksen – Christiansborgs sorte enke

1 uge siden
systemfejl ledelse - mand ser sig selv i spejlet og systemfejl i ledelse

Systemfejl ledelse – lederen tager skylden

2 uger siden
Porters værdikæde - Michael Porter pressefoto

Porters værdikæde: Den praktiske guide til analyse af virksomhedens aktiviteter

1 måned siden
cancel culture mand hænger mellem 2 fingre i det fri

Cancel culture: Et klik og du er færdigspillet

1 måned siden
maslows behovspyramide teori - her har en mand opnået selvrealisering

Maslows behovspyramide teori: Teoriens ikonstatus og udbredelse

1 måned siden
ledelsesstile og motivation - mand står på top af højhus og har succes

Ledelsesstile og motivation: Derfor findes der ikke én stil som virker på alle

1 måned siden
motivation i praksis - 2 børn med hænderne i vejret foran computer

Motivation i praksis: Hvad driver dine medarbejdere og hvornår?

1 måned siden
tillidsbaseret ledelse - her en tillidsvækkende kvinde med sort hår

Tillidsbaseret ledelse: Når lysten til kontrol er forhindringen

1 måned siden
Ledelse i praksis - mange ledere i rækkefølge

Ledelse i praksis

1 måned siden
mere overvågning - Peter Hummelgaard iført røverhue

Mere overvågning

1 måned siden
onsdag 2. juli 2025
Leder Nikolaj Mackowski
  • Forside
  • Miljø
    • Arbejdsmiljø
    • Konflikter
  • Ledelsesprincipper
    • Ledelse
    • Principper
  • Mennesker
    • Menneskesyn
    • Samtale
  • Synspunkter
    • Politik
    • Verden
Ingen resultater
Vis alle resultater
Leder Nikolaj Mackowski
  • Forside
  • Miljø
    • Arbejdsmiljø
    • Konflikter
  • Ledelsesprincipper
    • Ledelse
    • Principper
  • Mennesker
    • Menneskesyn
    • Samtale
  • Synspunkter
    • Politik
    • Verden
Ingen resultater
Vis alle resultater
Leder Nikolaj Mackowski
Ingen resultater
Vis alle resultater
Leder Principper

Socialkonstruktionisme vs. lineær logik

Socialkonstruktionisme er afhængig af den lineære forståelsesform

Nikolaj Mackowski Af Nikolaj Mackowski
1 år siden
i Arbejdsmiljø, Konflikter, Ledelse, Leder, Menneskesyn, Politik, Principper, Samtale, Verden
Læsetid:5 minutters læsetid
A A
0
socialkonstruktionisme vs lineær logik - at mindmap
Del på FacebookDel på X

Socialkonstruktionisme vs lineær logik: I denne artikel skal vi kigge nærmere på socialkonstruktionisme vs. lineær logik. Indledningsvist skal det nævnes, at vi ikke kan have et fuldstændigt lineært samfund, foruden vi også bliver nød til at inddrage socialkonstruktionismen. Det er ret heldigt at det forholder sig sådan, for ellers kunne vi komme ud i nogle ret uheldige situationer, hvis lineær logik var eneste rettesnor. Det samme ville gøre sig gældende, hvis vores samfund udelukkende var baseret på den socialkonstruktionistiske opfattelse af, at sandheder udelukkende er skabt gennem social interaktion os mennesker i mellem. Denne indledning kommer vi senere tilbage til. Først skal vi kigge på matematikken.

Socialkonstruktionisme

En let forklaring

Matematik er lineær logik

Matematik, som vi kender den i dag, er et udtryk for en rendyrket lineær aritmetisk logik. Den anvendte matematik bygger på nogle aksiomer, der har rødder i den euklidiske aritmetik. Aksiomer betyder, at vi har fastlagt nogle retningslinjer for, hvad der må gælde for, at det samlede udtryk kan være sandt. Desuden er det vigtigt at bemærke, at disse aksiomer altid kan bevises, for ellers kunne de fremkomne beregninger jo heller ikke være sande. Eller falske.

Således er matematikken ‘konstrueret’ til formålet. Ligesom socialkonstruktionisme.

 Logo for Sandheden – et uafhængigt medie med kant og satire  Logo for Sandheden – et uafhængigt medie med kant og satire  Logo for Sandheden – et uafhængigt medie med kant og satire

Visse kritikere af matematikken, den lineære logik, samt koblingen til disse aksiomer, er, at de er selvrefererende. Det vil sige, at de vedtagne aksiomer kun eksisterer fordi vi har accepteret at det netop forholder sig sådan. Det er en halv sandhed, for uden accepten af aksiomerne, fungerer matematikken ikke. Med andre ord: Vi skal have et fundament, som der ikke kan argumenteres imod. Omvendt, har vi som mennesker defineret andre aksiomer indenfor matematikken, som – blandt andet – anvendes i astrofysik. Dette emne uddybes ikke yderligere i artiklen.

Hovedpointen er: Matematik er enten sandt eller falsk. Slut. Punktum.

10 topchefer

Om god ledelse

Lad os tage nogle grundlæggende antagelser om de matematiske euklidiske elementer i betragtning

  • Et ret linjestykke kan tegnes mellem 2 punkter
  • Et begrænset linjestykke kan forlænges ubegrænset
  • Om ethvert punkt kan der tegnes en cirkel med en hvilken som helst radius (negativ radius ville udgøre et skift til vektorer (vektorialberegning))
  • Alle rette vinkler er lige store
  • Hvis 2 linjer skæres af en tredje på en sådan måde, at summen af de indre vinkler på den samme side er mindre end de 2 rette vinkler, så vil de 2 linjer uundgåeligt mødes på den side, hvis de forlænges nok

Intuitivt fristes man nu til at sige, at en linje er uendeligt mange punkter i rummet, tæt fulgt af hinanden. I matematisk terminologi siges det, at en linje er en entitet, der består af en uendeligt mængde punkter arrangeret i en kontinuerlig række uden afbrydelser. Det er vigtigt at forstå, at begge udsagn er sande.

Hvad sker der, hvis vi begynder at pille ved nogle af de ovennævnte universelle sandheder? Rigtigt, den euklidiske matematik ville falde sammen med et brag. Det ville være komplet ubrugeligt.

10 træk

Hos en dårlig leder

Socialkonstruktionisme er en ‘virkelighed’ konstrueret af mennesker

Socialkonstruktionisme er et teorem indenfor samfundsvidenskaberne, med fokus på mennesker og samfundsgruppers rolle i skabelsen af virkeligheden. Ifølge socialkonstruktionisme bliver mange af vores virkeligheder ikke udelukkende bestemt af lineær logik, men er konstrueret gennem visse sociale processer og interaktioner mennesker i mellem. Det omhandler vores sprogbrug, kultur, sociale normer og institutioner.

Socialkonstruktionisme argumenterer for, at vores opfattelse af sandhed og viden er skabt gennem social interaktion. Det har den betydning, at det vi opfatter som værende ‘virkeligt’ eller ‘sandt’ i et samfund (eller i en organisation/virksomhed), ikke er nogen statisk realitet, men mere et produkt af den kollektive menneskelige bevidsthed. Denne, lidt specielle, tilgang til sandt eller falsk, anerkender betydningen af kultur og kontekst i vores forståelse af, hvordan vi opfatter verden omkring os.

Således udfordrer socialkonstruktionisme vs lineær logik, den rent lineære objektive viden. Det gør den gennem at pege på, at vores forståelser og kategorisering af sandt eller falsk, er forankret i den øjeblikkelige sociale kontekst. Et eksempel herpå kunne fx være kønsroller, som varierer betydeligt gennem forskellige kulturer. Fx historiske perioder (fx romerrigets accept af sex mellem ældre og ung af samme køn (i dag pædofili)). Dette er en indikation af, at forståelse varierer fordi de er socialt konstruerede, snarere end naturligt bestemte.

Socialkonstruktionisme har haft en ikke ubetydelig effekt på kritiske samfundsstrukturer, der anvender den lineære logik. Her henledes tanken på lovgivende, dømmende og udøvende magtstrukturer.

socialkonstruktionisme vs lineær logik V2 - et mindmap

Tilbage til indledningen af socialkonstruktionisme vs lineær logik

På nuværende tidspunkt skulle det gerne stå hakket i marmor, at der helt objektivt er nogle store forskelle på, hvordan vi anvender den lineære logik. Ligeledes skulle det også gerne stå helt klart, at socialkonstruktionisme er i stærk opposition til førstnævnte forståelsesform.

Hvis vores verden udelukkende var indrettet efter den lineære forståelsesform, ville det have dramatiske konsekvenser:

  1. I straffesager anvender vi en blanding af objektiv logik, iblandet socialkonstruktionistiske forståelsesformer

  2. Er tiltalte skyldig i anklagen om mord? Ja, tiltalte slog definitivt personen ihjel

Nu skal vi se på forskellen mellem socialkonstruktionisme vs lineær logik

Hvis nu tager udgangspunkt i socialkonstruktionismen, så forholder det sig sådan, at straffeloven har nogle udgangspunkter for, hvad en given forbrydelse skal koste af isolering fra det omkringliggende samfund. Fx straffen for mord (§ 237 i straffeloven) vil i udgangspunktet udløse en straf fra 5 år og til livstid. Det er ikke forkert at sige, at denne elastik er et udtryk for en socialkonstruktionistisk forståelsesform. Dommeren er nemlig (heldigvis) bemyndiget til at vise en vis form for socialkonstruktionistisk forståelse.

Socialkonstruktionisme vs lineær logik og straffen for drab

Hvis vi i vores samfund i dag udelukkende havde en lineær forståelsesform af straffeloven, så ville vi skulle indsætte nogle logiske operatorer. Det kunne fx være: Har A begået drab, ja eller nej? Hvis svaret er: “Ja, A har begået drab”, så straffes A med fængsel på livstid, da den lineære logik ikke stiller rum for forståelse af motiver.

Ville det være hensigtsmæssigt? Nej, det ville det ikke. Så havde vi ikke et behov for menneskelig indgriben eller forståelse. Det er ellers noget vi er gode til i Europa og som tjener samfundet og det enkelte individ bedst.

Kommunikation med en dårlig chef?

Her er udfordringerne

Socialkonstruktionisme vs lineær logik og opsendelse af raketter i rummet

Når vi sender raketter ud i rummet, opererer vi med en hastighed, som er påkrævet for at undslippe jordens gravitationsfelt. Denne hastighed er som udgangspunkt 11.200,00 meter pr. sekund, modsvarende 40.320,00 km/t (tak til Isaac Newton). Her kan vi ikke anvende socialkonstruktionisme. Fx: “Jeg synes vi skal prøve med en lidt lavere hastighed, fordi pengepungen er lidt tom for tiden og raketbrændstof er dyrt”. Det kommer ikke til at virke. Det er evident for enhver, at her er enten eller, altafgørende. Vi kan ikke diskutere den lineære logiks anvendelse.

Symbiosen mellem socialkonstruktionisme vs lineær logik

I vores moderne samfund er det ikke et spørgsmål om socialkonstruktionisme vs lineær logik. Det er mere et spørgsmål om, hvordan vi vælger at kombinere de 2 forståelser. Når vi mestrer socialkonstruktionisme vs den lineære logik, kan vi bygge tålelige samfund, hvor både socialkonstruktionisme vs lineær logik kan sameksistere. Til menneskehedens bedste.

Tags: ArbejdsmiljøLedelsesstilMenneskesynSocial kapitalSocialkonstruktionisme
Del71Tweet45
Forrige Artikel

Relationsledelse i praksis – at lede med blik for mennesker

Næste Artikel

Er din leder guru?

Nikolaj Mackowski

Nikolaj Mackowski

Nikolaj Mackowski er en erfaren leder med en solid baggrund i maskinindustrien, hvor han har skabt resultater siden 2008. Med sin tekniske uddannelse og skarpe analytiske sans leverer han artikler på Leder Nikolaj Mackowski, der forener præcision og indsigt i moderne ledelsesteori.

Anbefalet til dig

Servant Leadership

Af Nikolaj Mackowski
5 dage siden
0
2k
servant leadership mand stiller sig til kvindes rådighed

Servant Leadership handler om én, der ikke leder – men i stedet “tjener” sine medarbejdere.  Det er ikke starten på en ny Netflix-dokumentar om en guru, der forvandler...

Læs mereDetails

USA bomber Iran – først faldt raketterne, snart følger knivene

Af Leder Nikolaj Mackowski
1 uge siden
0
2k
usa bomber iran - collage med netanyahu, trump og khameni

USA bomber Iran. Ikke som gengældelse for et angreb på amerikansk jord. Ikke som reaktion på konkrete beviser om en nært forestående atomtrussel. Men som en præventiv handling...

Læs mereDetails

Mette Frederiksen – Christiansborgs sorte enke

Af Leder Nikolaj Mackowski
1 uge siden
0
2k
mette frederiksen som den sorte enke

Mette Frederiksen irriterer mange – både vælgere og kommentatorer. Hun kan virke selvretfærdig, stiv i blikket og skinger i retorikken. Men bag den kontante fremtoning gemmer sig en...

Læs mereDetails

Systemfejl ledelse – lederen tager skylden

Af Leder Nikolaj Mackowski
2 uger siden
0
2k
systemfejl ledelse - mand ser sig selv i spejlet og systemfejl i ledelse

Systemfejl ledelse: Det starter altid det samme sted.
En fejl sker. En deadline bliver brændt af. En kunde ringer og brokker sig. Og uden at nogen behøver sige det...

Læs mereDetails

Porters værdikæde: Den praktiske guide til analyse af virksomhedens aktiviteter

Af Nikolaj Mackowski
1 måned siden
0
2k
Porters værdikæde - Michael Porter pressefoto

Hvad er Porters værdikæde?Porters værdikæde er et analyseværktøj, udviklet af Michael E. Porter i 1985. Den hjælper virksomheder med at forstå, hvordan de skaber værdi for deres kunder....

Læs mereDetails
Næste Artikel
er din leder guru - kvinde står på bjerg. Nedenfor bjerg står alle hendes tro proselytter

Er din leder guru?

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Browse Efter Kategori

  • Arbejdsmiljø
  • Bagsiden
  • Konflikter
  • Ledelse
  • Leder
  • Menneskesyn
  • Politik
  • Principper
  • Samtale
  • Verden
Logo-Nikolaj-Mackowski-Retina-Mobile-logo

KATEGORIER

  • Arbejdsmiljø
  • Bagsiden
  • Konflikter
  • Ledelse
  • Leder
  • Menneskesyn
  • Politik
  • Principper
  • Samtale
  • Verden

SØG VIA TAG

Arbejdsmiljø Dårlig ledelse Forandringsledelse God ledelse Konflikter Konfliktløsning Ledelse Ledelsesprincipper Ledelsesstil Leder Lederskab Lineær forståelse Livskriser Maslow Menneskesyn Politik Psykisk helbred Samtale Social kapital Socialkonstruktionisme Uformel leder Uvidenskabeligt

© Ophavsret | Leder Nikolaj Mackowski | Nyheder og trends om ledelse og politik | Ansvarsfraskrivelse | Kontakt: redaktion@nikolajmackowski.dk

Ingen resultater
Vis alle resultater
  • Forside
  • Miljø
    • Arbejdsmiljø
    • Konflikter
  • Ledelsesprincipper
    • Ledelse
    • Principper
  • Mennesker
    • Menneskesyn
    • Samtale
  • Synspunkter
    • Politik
    • Verden

© Ophavsret | Leder Nikolaj Mackowski | Nyheder og trends om ledelse og politik | Ansvarsfraskrivelse | Kontakt: redaktion@nikolajmackowski.dk